Proiectul “Zambete, Prieteni si Daruri” din Comănești

Proiectul “Zambete, Prieteni si Daruri” din Comănești este doar la cateva zile distanta. Evenimentul are loc in cursul zilelor de 21 (incepand cu ora 12) si 22 Decembrie 2016, in centrul orasului Comanesti, cu aprobarea Primariei si cu sprijinul venit din partea multor concetateni, persoane fizice sau juridice.

 

 

Iata povestea scrisa inainte sa se intample:
Un tamplar (Rasca Virgil) taie crengute subtiri de copac si face din ele medalii, legate frumos cu tricolor (donat de un magazin de textile, nu stim care, inca). Copii din diferite scoli (care or fi oare?) picteaza in timpul orelor de pictura (sau in pauze) acele medalii, asa cum cred ei mai bine. Oameni de prin oras sau din satele din imprejurimi, atunci cand isi fac curatenia de sarbatori, gasesc hainute de copii si carti care le sunt de prisos si le impacheteaza frumos pentru zilele de 21-22 Decembrie.


Marius si Andreea vorbesc cu oameni din imprejurimi si ii inspira sa participe in proiect. Unde nu s-au gasit oameni inca, este lansat un S.O.S – avem nevoie de un om bun, dornic sa sprijine.
Vine ziua cea mare. Oamenii vin cu pachetelele facute de acasa. Hainutele se depun la Asociatia Tholus, de unde urmeaza a fi duse catre familiile si copiii care au nevoie de ajutor (pe baza listelor obtinute de la Primarie si din scolile comanestene). Daca cineva ne mai instiinteaza despre cineva care ar avea nevoie de sprijin, si mai bine!

Dupa ce hainutele au fost depuse la Asociatia Tholus, in mainile unor oameni minunati, Horia si Elida, incepe un mic targulet de carti. Romanii sunt targoveti talentati, nu-i asa? Fiecare om aduce cateva carti de acasa, iar acele carti ar putea fi interesante pentru ceilalti oameni. Asa ca le putem vinde si cumpara pentru numai 5 RON pe bucata, si atentie – Banii obtinuti ii putem dona mai departe, pentru a face niste cosulete frumoase de cadouri, mai tarziu, pentru copii. Banutii obtinuti se pun intr-o cutiuta pe care o va tine unul dintre voluntari, pe baza unui tabel cu nume si semnaturi, pentru a se sti de la cine au venit banii si incotro vor merge.


In jocul asta al targovetilor, toata lumea iese in castig:
– Vii cu carti nefolositoare si le dai.
– Gasesti carti interesante si le cumperi ieftin.
– Banutii obtinuti ajung la copiii din comunitate si zambesc si ei.
– Cartile ramase se pot dona la sfarsit pentru a fi puse in cosuletele amintite.


Apoi urmeaza partea cea mai frumoasa, poate chiar inainte sa inceapa colindele. Partea asta e o mica alergare/mers la pas, de la catedrala, prin fata bancilor, pe la Nevila, apoi in sus pe la Orange si inapoi la Catedrala. Maxim 600 de metri, nimic dificil. La plecarea de la linia de start, fiecare concurent doneaza (de buna voie si daca vrea) 2 RON pentru a sprijni cauza zilei – ajutorarea familiilor si copiilor cu deficit, din oras. In schimbul donatiei, primeste o pungulita de plastic in care va pune, la trecerea prin fata bancilor, un obiect, amplasat strategic pe strada, vizibil si usor de identificat.


La urcarea de la Nevila spre Orange, pentru a infierbanta spiritele si atmosfera sarbatorilor, ducem pe cineva in brate, in spate sau de mana, pentru maxim 50 de metri. Nimic dificil… In dreptul parcului oferim o imbratisare unei din persoanele din grupul de “alergatori” si trecem linia de sosire, unde predam pungulita de plastic, ce contine un obiect ridicat de pe strada. In schimb, primim o medalia, facuta din vreme si cu muuulta grija, de copiii pictori din oras. Cu acea medalie mergem mai departe si primim o supa fierbinte sau un pahar de vin si o diploma de participare la intreaga zi.  E o diploma de voluntaria, care poate fi pusa undeva, sa ne aminteasca de ceea ce am facut. Urmeaza apoi o zi intrega de voie buna si cantec de sarbatori, asa cum ne place sa avem in fiecare an. In zilele urmatoare, facem cosuletele cu daruri si le ducem catre familiile si copiii cu necesitati. Vor fi poze, filmulete si surprize la tot pasul.
Le vom posta permanent pe grupul Prieteni.

Zambete. Daruri. – creat pentru acest eveniment. Cam asta e!

Inca mai e nevoie de cativa oameni si cativa sponsori.


Cine intra in hora?


Va asteptam cu mare drag!


Suflete Libere

Share This: