Cum a devenit spitalul orășenesc „Ioan Lascăr” din Comănești unul dintre cele mai moderne spitale din țară, ulterior deciziei guvernului României de desființare a instituției

Construcţia Spitalului orăşenesc “Ioan Lascăr” Comăneşti a început în anul 1948 fiind dată în folosinţă în 1952.

 

 

 

Din anul 1952, Spitalul Orășenesc Comănești este prima unitate din domeniu construită în România după al Doilea Război Mondial, realizată pe baza unui proiect german, iar până în 2011, în decursul anilor, nu a  mai cunoscut decât minime investiții privind întreținerea interioarelor și exterioarelor.

 

Spitalul orășenesc din Comănești a funcționat schimbându-și periodic numărul de paturi pe secții și compartimente până în 31 martie 2011, când,  unitatea sanitară intră pe lista celor 67 de spitale care nu mai puteau încheia contractele caselor de asigurări de sănătate și care, practic, trebuiau să fie închise, unitățile având în majoritate, sub 130 de paturi.

 

Instituția din Comănești a fost luată în considerare pe lista spitalelor ce trebuiesc desființate, fără motiv, fiind singurul spital din lista celor 67 de spitale care deținea 2 linii de gardă cu suficient personal medical calificat. Reducerea de la 160 de paturi la sub 130 de paturi s-a facut cu doar două luni de zile înainte de Hotărârea de Guvern, pretextul închiderii fiind distanța prea mică față de un alt spital.

 

Vestea desființării a fost primită cu greu de toți cetățenii orașului cât și de Consiliul Local, ce preluase de la Ministerul Sănătății instituția cu doar jumătate de an înainte de această decizie.

 

Salariile cadrelor medicale urmau sa fie platite până în martie 2011, iar din aprilie același an, salarizarea se oprea în toate cele 67 de spitale.

 

Ulterior lunii martie 2011, Spitalul Orășenesc „Ioan Lascăr”, reușește să supraviețuiască încă două luni de zile, din resurse proprii și prin ajutorul oferit de Consiliul Local Comănești, o parte din personalul medical fiind redistribuit în alte localități precum Moinești, Onești, Buhuși și Bacău.

 

În toată această perioadă, primarul Viorel Miron a acționat împotriva hotărârii de urgență prin orice mijloc legal posibil, insistând prin meetinguri în Comănești și audiențe în București, amenințând cu greva foamei în caz contrar soluționării problemei.

 

Transformarea spitalului într-un azil de bătrîni trebuia să fie evitată din două principale motive:

 

– Locuitorii de pe Valea Trotușului depindeau și depind în continuare de acest spital, peste 80.000 de locuitori din zonă cu tot cu locuitorii orașului Comănești.

 

– În incinta Spitalului din Orașului Comănești mai există deja alte două azile de bătrâni (era ridicol ca orașul să dețină 3 cămine de bătrâni și nici un spital).

 

Consilul local a reușit să obțină câștig de cauză în data de 12 iunie 2011, primind contracte prin Casa de Sănătate până la recursul înaintat de Stat al acestei decizii din decembrie 2011 și ianuarie 2012.

 

Cu sprijinul chirurgului cu renume internațional, comăneșteanul Prof. Dr. Ioan Lascăr de la spitalul Floreasca din București, Consiliul Local a făcut demersuri și solicitări pentru angajarea personalului medical, întoarcerea cadrelor redistribuite cât și angajarea personalului pe bază de concurs, ocupându-se imediat posturile vacante pentru o funcționare normală a spitalului.

 

La momentul respectiv redacția Realitatea.net, a ridicat o întrebare de perspectivă, adresată primarului Viorel Miron, referindu-se la posibilitatea pierderii spitalului în urma recursurilor înaintate de Stat.

 

Viorel Miron a afirmat: „Indiferent de ce soluții și posibilități legale vom găsi, acest spital nu va fi niciodată închis. Chiar dacă recursul înaintat de stat va avea cîștig de cauză. ”

 

S-a început reabilitarea spitalului, echipa din Consiliul Local atrăgând fonduri europene de peste 5 mil. de euro, cât și o sponsorizare de peste 1 mil. de euro din partea lui Gerald Schweighofer, președintele companiei Holzindustrie Schweighofer.

 

În acest an,  pe 7 mai 2016, a avut loc deschiderea oficială a Ambulatoriului Spitalului Orășenesc ”Ioan Lascăr” din Comănești, după ce s-a încheiat cu succes reabilitarea acestuia cu dotare și tehnică medicală în valoare de 5 milioane de euro, o altă imensă investiție din fonduri locale și de la Uniunea Europeană pentru locuitorii orașului Comănești și din Valea Trotușului.

 

La eveniment, au participat personalități marcante din lumea medicală cum ar fi prof. universitar dr. Ioan Lascăr, prof. dr. Monica Pop, academician dr. Leon Dănăilă, medici, numeroși cetățeni din oraș și din zonă.

 

 

După toate aceste eforturi de care astăzi beneficiază peste 80.000 de locuitori, persoane care nu știu ce să facă în timpul liber, inventează povești cu caracter comic pe anumite grupuri de socializare. Nici spitalul orășenesc nu a fost omis de pe lista știrilor trucate, dezinformând cetățenii orașului Comănești și nu numai. Știrea expunea faptul că Spitalul Orașului Comănești ar fi fost vândut unor cântăreți de muzică rap din America.

 

Share This: