Ce este „Post-adevăr” (post-truth)? Și de ce trebuie să ne temem de el.

Un articol despre mediile de informare şi spectrul post-adevărului.

 

Cuvântul post-truth (post-adevăr) a fost desemnat cuvântul anului 2016 de renumitul dicționar Oxford.

 

”Post-adevăr” a fost definit ca un adjectiv asociat circumstanţelor în care anumite fapte obiective influenţează mai puţin opinia publică decât o fac apelurile emoţionale.

 

Acest lucru înseamnă că, de exemplu, nu mai contează adevărul în sine în timp ce zvonurile și titlurile senzaționale devin adevăr unic și de necontestat, răspândite în special pe platformele de socializare.

 

Popularitatea acestui cuvânt arată că trăim într-o epocă în care conceptul de adevăr a devenit neimportant sau irelevant.

 

Cuvântul ”post-adevăr” a fost ales de pe o listă scurtă de termeni care reflectă tendinţele sociale, culturale, politice, economice şi tehnologice, dar şi evenimentele care au avut loc în 2016. Potrivit Oxford Dictionaries, acest cuvânt a fost utilizat pentru prima dată în 1992.

 

Frecvenţa sa de utilizare a crescut cu peste 2.000% în 2016 în comparaţie cu anul 2015 şi a coincis cu referendumul prin care Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană şi cu debutul oficial al campaniei prezidenţiale din Statele Unite.

 

Dezinformarea, rumorile, ba chiar şi calomniile, întrucât crează emoţie şi spectacol imediat, sunt deseori privilegiate de lumea mediatică. Nimeni nu mai verifică nimic şi falsele informaţii se propagă cu o viteză uluitoare.

 

Problema este că în societăţile mediatice bazate pe adrenalină şi spectacol adevărul “triumfă” deseori prea tîrziu, iar atunci cînd vine cîte o astfel de dezminţire, atenţia opiniei publice este deja atrasă de un alt eveniment, de o altă exagerare, de o altă minciună…  .

 

Google, Facebook, Twiter, şi alţi astfel de “agenţi” globali care fac să circule abundent informaţia nu-şi fac prea multe probleme morale în legătură cu adevărul sau veridicitatea ei.

 

Sunt multe alte angoase care ar trebui analizate în legătură cu consecinţele “post-adevărului” în societatea modernă şi în lumea democraţiei.

 

Manipularea adevărului nu este un lucru nou, dar ceea ce riscă în prezent lumea globalizată este un fel de hipnoză generală, ca şi cum acest concept nici nu ar mai conta, întrucît strică spectacolul mediatic.

 

Cînd toţi devenim consumatori de spectacol şi emoţie în loc să rămînem cetăţeni care reflectează şi vor să-şi păstreze spiritul critic, cînd toţi riscăm să devenim deci dependenţi de spectacolul continuu, sigur că adevărul începe să ne deranjeze…  .

 

Adevărul este “greu”, respectă regulile gravitaţiei, în timp ce post-adevărul are ceva lejer şi vesel, cu un zîmbet etern pe faţă.

Share This: