Video: ”Dragobetele sărută fetele” – ediție festivă organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Bacău

          Ieri, 25 februarie 2017 a avut loc la Moinești o ediție festivă numită ”Dragobetele sărută fetele”, unde au participat printre alții și Ansamblul Cununa Valea Muntelui.

 

          În vremuri de demult (în anumite zone chiar şi astăzi!), în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuvincioase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii. Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece, cu un fel de joc numit “zburătorit”. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Înspre seara, logodna urma să fie anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei. Cei care participau la sărbătoare, respectând tradiţia, erau consideraţi a fi binecuvântaţi în acel an. Ei vor avea parte de belşug, fiind feriţi în schimb de boli şi febră. Conform anumitor superstiţii din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei a dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe “Dragobetele săruta fetele !”.

 

          Urmăresc de mult activitatea folclorică și populară din zona Comănești și Asău. În zona noastră avem o comoară pe care trebuie să o prețuim. Am urmărit în special activitatea ansamblului Cununa de pe Valea Muntelui, și mai nou a Gospodarilor de pe Valea Asăului.

 

          Aceste două ansambluri te scot din monotonia zilnică. Pentru câteva ore am uitat de telefoane mobile, de mașini, de internet și facebook, și m-am întors în timp unde folclorul reprezenta știința și arta poporului. Folclorul este prima manifestare de creaţie artistică a unui popor şi el stă la baza creaţiei artistice culte. Mă bucur nespus de faptul că tinerii au prins acest microb al muzicii populare, și, evident, cu spirit de competiție arată o activitate serioasă și pe termen lung în zona Comăneștiului.

 

Share This: