Festivalul de Datini şi obiceiuri strămoşeşti 2017 și Slujba de Bobotează 2018 fotografii realizate de Melek Tawûsê‎

           Fotografii realizate la Festivalul de Datini şi obiceiuri strămoşeşti Comănești 2017:

 

            Puternic, violent, imprevizibil si uneori chiar crud, ursul este un animal venerat din cele mai vechi timpuri, cercetătorii confirmând existenta unui cult al acestuia, încă din paleolitic. Mai mult, cercetările antropologilor efectuate la Polul Nord, în Siberia, în Scandinavia și în nordul al Americii, au dus la concluzia ca in sânul tuturor culturilor existente aici, ursul reprezinta un animal sacru. Popoarele uralo-altaice ale Eurasieni septentrionale pana în Alaska, îl considerau drept spirit al pădurii, suprem stăpân al energiilor cosmice, simbol al fecundității.

 

          De asemenea, multe popoare indo-europene au, cu privire la urs, o serie de derivate folclorice si mitologice ce ni s-au pastrat pana astăzi. În limbile indo-europene, pentru urs este utilizat in limba greaca cuvântul “arktos (de unde numele Arctic pentru a desemna Polul Nord). În limba latina –  “ursus”, în celta – “art” iar in sanscrita: “rksa”. In alte limbi de proveniența indo-europeana sunt utilizate perifraze. In limba germana: “bjorn”, “bear”… pentru brun, de culoare bruna. In slava, si in rusa: “medvedi”, “mâncătorul de miere”.

 

          Cultul ursului la geto-daci.

 

          Cultul ursului era prezent si la geto-daci, care il considerau un animal sacru. Chiar numele Zalmoxis, confirma faptul ca ursul era un animal totemic al dacilor (zalmo=piele si olxis=urs).

 

          Potrivit lui Romulus Vulcănescu, “numele lui Zalmoxis ar putea fi un apelativ cu valoare de tabu al zeului cerului si al soarelui, în ipostaza lui umană, un purtător de piele de urs, nu atât în sensul de nebridă, cat de masca-galee, alcătuita dintr-un cap de urs, folosită în ritualurile și ceremoniile ce țineau la daci de cultul străvechi al ursului carpatic.”

 

          Fotografii realizate la Slujba de Bobotează Comănești 2018:

 

Foto: Viorel Tamba (Melek Tawûsê‎)

Articol publicat de Viorel Tamba.

Share This: