Video: Pun pariu! Nu știai că există așa ceva în Comănești: Cafeneaua Literară

          Localul se numește Cafeneaua Literară, și am avut plăcerea să-l vizitez ieri,  joi 15 februarie 2018 urmărind diverse postări pe facebook.

 

          Mi-a fost oarecum dificil să-l găsesc, …într-un final l-am descoperit ca pe o comoară a orașului nostru. Așa gândesc acum, după ce am văzut nivelul de cultură, bun simț și bună dispoziție care se află aici și… se găsește cum cobori panta de la Școala Nr. 1 în „Groapa cu lei” pe dreapta, perete în perete cu tapițeria. Un local modest dar foarte îngrijit.

 

          Am pășit înăuntru și am fost întâmpinat de barman. Un domn în vârstă și misterios în același timp care m-a întrebat scurt când am pus piciorul înăuntru:

 

          – Sunteți cu domnii de sus?

 

          Îi răspund scurt și la risc (deoarece nu cunoșteam la cine se referă): Da!.

 

          – Atunci vă rog să poftiți pe scări.

 

          Urc scările și la etaj, în capătul lor, o atmosferă intimă și cărți cât vezi cu ochii, de jur împrejur dulapuri cu cărți, cărți pe canapea, cărți pe calorifer, cărți bune nu debarasate, și fără rost. Îmi găsesc locul pe o canapea, atmosfera fiind oarecum rece iar cafeneaua fiind încă goală.

 

          În capătul camerei chitări și instrumental pregătit pentru audiență… rastel cu chitări, diferite dimensiuni și tipuri. Iar în stânga rastelului interpreta o piesă nimeni altul decât Costel Chirilă, autorul imnului orașului Comănești.

 

          Fiind nerăbdător ajunsesem prea devreme, lumea de abia atunci se aduna. Pot să spun că încet, încet, și-au făcut simțită prezența o audiența începând de la 18 la 60 de ani. Eram în aceeași încăpere 6 generații ce au ajuns aici să asculte același gen de muzică. Folk și blues. Eu venisem mai mult pentru blues, mai puțin pentru folk, dar și chitara lui Costel Chirilă m-a fermecat total cu ecoul ei și cu vocea… lui.

 

          După un timp de așteptare… afară… venind de la o țigară, a urcat scările Vali Răcilă. Un domn în vârstă, cu barbă și păr lung, un domn de care sincer să fiu nu mai auzisem până în momentul respectiv. S-a așezat, a luat una din numeroasele chitare din rastel și prezentând instrumentul său vechi a început să cânte blues.

 

         Când zic că a început să cânte, vreau să vă spun că doar la televizor sau la radio am mai putut să ascult asemenea repertoriu.

 

          Era blues, un blues adevărat de parcă ziceai că sună din 1725, de undeva de pe o plantație de bumbac, un talent desăvârșit, și în acel moment am realizat: sunt în Comănești la un adevărat concert blues într-un mic local care nu e populat nici măcar un sfert la nivelul soliștilor.

 

          Mă simțeam norocos dar și trist în același moment, deoarece, cred, puține persoane își mai fac timp să simtă muzica adevărată, o muzică veche și cu valoare. Nu zic că puțină lume apreciază astfel de muzică pentru că dragă cititorule, nu ai fi avut cum să te afli în acea încăpere și să nu îți placă ceea ce auzi. Nu pot să concep acest lucru indiferent de preferințele muzicale.

 

 

         Vali Răcilă și Costel Chirilă au prezentat un repertoriu de piese ieșit din comun, mă bucur că m-am aflat acolo și am zis să vă împărtășesc și vouă aceast spectacol. În video veți putea să-l ascultați și pe Andrei Ambăruș, un imens talent local, ce a luat parte la acest mini-concert de pe Valea Trotușului la invitația interpreților.

 

          Ce m-a amuzat teribil: indicatoarele de dat cu capul și sniper, cât și pisica vedetă (doar cei ce vizitează localul înțeleg ce înseamnă).

 

          Pentru viitoarele evenimente urmăriți pagina oficială de facebook dând click pe acest link.

 

Foto/Video: Viorel Tamba (Melek Tawûsê‎), Daniel Tavi Ambăruș

Articol publicat de Viorel Tamba.

Share This: