Video. Fost redactor-șef al cotidianului Adevărul, aflat astăzi în Comănești, a povestit despre evenimentele din ’89: ”O lovitura de stat transformată în revoluție”

          ”1.116 morți si aproape 5.000 de răniți. O crima în masă, comisă de ucigași cu sânge-rece. Aceștia s-au folosit de fantoma lui Ceaușescu pentru a umple țara de cadavre. Scopul? Puterea. S-au cățărat pe cadavre ca să ia puterea.”

 

         Astăzi, sâmbătă 24 februarie 2018 începând cu ora 13:00, la Biblioteca Orășenească Comănești, Grigore Cartianu a avut lansarea de carte “Misterele revoluției din 1989”. Autorul a provocat publicul la dialog pe acest subiect și a acordat autografe pe cărțile sale.

 

          Dintre afirmațiile memorabile surprinse în discuțiile cu Grigore Cărtianu la Biblioteca Orașului Comănești despre Decembrie 1989:

 

         – Teroriștii au fost “turiștii” sovietici care au fost de 4 ori mai mulți la număr în 1989 decât în alți ani. Peste 25.000 din cei 37.000 de turiști sovietici care au considerat România locul preferat pentru vizite sau tranzit, în cele două săptămâni anterioare revoluției din decembrie 1989, au ales să nu mai plece timp de aproape un an, până în octombrie 1990, după ce guvernul român le-a cerut oficial și insistent să părăsească țara.

 

          – Cei ce au dat această lovitura de stat din 1989, sub aspect de revoluție, orchestrați de URSS, au fost diversioniștii: Ion Iliescu, Silviu Brucan, generalul Nicolae Militaru. Plus linia a doua: Cico Dumitrescu, Mihai Lupoi, Dan Martian, Alexandru Stark, Teodor Brates, George Marinescu. Plus generalii sovietofili reactivați de Militaru chiar în acele zile de foc. Plus zecile de mii de «turiști» sovietici aflați în misiune în România.”

 

 

          – Am vrut să descopăr adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în ’89, pentru că existau mai multe variante, o dată pentru că sunt jurnalist şi apoi pentru că acum 20 de ani am stat şi eu în fața gloanțelor, crezând că fac revoluţie. Am fost carne de tun, fără să știu că totul a fost premeditat, iar oamenii care au murit după căderea lui Ceauşescu au fost de şase ori mai mulţi decât cei care au murit înainte. Iliescu şi ai lui îl prinseseră pe Ceaușescu din 22 Decembrie. De ce a trebuit să mai moară oameni până în ziua de Crăciun, pe 25? Pentru ca el, care a stat ascuns până când a fost sigur că dictatorul nu mai are nici o șansă să revină la putere, să aibă timp să iasă în fața oamenilor, să facă pe revoluționarul . Revoluție a fost până la fuga Ceauşeştilor, chiar dacă a fost stimulată din afară. După aceea a fost lovitură de stat, iar românii au fost sacrificați, pentru ca aceasta să fie mascată. Noi credeam că ne luptăm cu teroriștii, doar că teroriștii erau oamenii veniți din afară, ca să-l sprijine pe Iliescu să-l răstoarne pe Ceaușescu de la putere.

 

          – Nu trebuiau să moară aproape 1000 de români, după fuga lui Ceaușescu, pentru ca Iliescu să poată poza în salvatorul României. Și nu trebuia să-l împuște ca pe un animal sălbatic. Ar fi trebuit să-și amintească faptul că era copil când Elena Ceaușescu îl aducea de mână la Lagărul din Târgu Jiu, unde erau internați şi Nicolae Ceaușescu și tatăl lui. Iar el a comandat să fie împuscați amândoi, fără milă și fără o judecată dreaptă.

 

 

          – Cine sunt, de fapt, adevărații teroriști? Avem două tipuri de teroriști. Unii sunt cei care au acționat militar, români și străini care au tras și au făcut victime. Românii erau, în special, de la Direcția de Informații a Armatei (DIA), o direcție puternic controlată de serviciile străine, cu precădere de cele sovietice. Aveau mulți oameni racolați să lucreze pentru ei şi erau acei peste 30.000 de „turiști” sovietici, care au fost infiltrați începând din toamna lui ’89 şi în mod accelerat din 10 decembrie, care au avut misiuni precise să producă victime, să ridice masele, să provoace o revoltă.

 

          – Noi aveam nevoie de o revoltă şi de schimbarea regimului, dar sovieticii au considerat că nu se poate face această ridicare a maselor decât săvârșind zeci de crime înainte de fuga lui Ceaușescu și, ulterior, sute de omoruri pentru a instaura un anumit regim, pentru a impune la putere o anume grupare fidelă Moscovei, pentru a nu pierde România de sub control şi să nu derapeze spre Occident. Țara cerea libertate, democrație, non-comunism, dar Uniunea Sovietică nu dorea asta. Deci, avem teroriștii din teren, români și străini, toți lucrând coordonat după un scenariu sovietic, deși acceptat de Occident. Totul fusese pus la cale de comun acord.

 

          – Şi mai avem teroriștii de la televizor. Cei care s-au perindat la 22 decembrie, iar noi îi aplaudam și-i vedeam ca pe niște salvatori și care au făcut diversiuni incredibile, cinice. Au lansat tot felul de informații false, de zvonuri, amenințări și intoxicări, astfel încât să creeze psihoza teroristă, să ne scoată în stradă, să ne dea arme, să ne pună să ne împușcam între noi și să ne împuște și ei, la rândul lor, prin unități militare.

 

Foto/Video: Viorel Tamba (Melek Tawûsê‎).

Articol publicat de Viorel Tamba.

Share This: