Foto-Video: Cafenea Literară din Comănești a găzduit un muzeu cu fotografii și piese vechi de sute de ani

                Începând cu data de Sâmbătă, 24 Februarie 2018, timp de o săptămână în Comănești, un mic grup de iubitori de istorie și-au propus sa înființeze un mic muzeu cu fotografii de pe front, publicații de caricatură și propagandă cât și piese din război.

 

          „Cafenea Literară” este un local în care au început să se adune oameni de cultură, artiști și iubitori de artă din zonă;  un loc unde s-a cântat, recitat poezii, vizionat filme documentare sau colecții de artă expuse.

 

 

          Aceștia au fost: Florin Boșoteanu, George Vălvăroiu, Valentin Viziteu, Radu Mititelu, Ciprian Laurențiu Drumea, Cătălina Ciofu și alte persoane care și-au propus să transmită generațiilor viitoare înfăptuirea reîntregirii neamului românesc.

 

          La deschiderea evenimentului au fost prezenți mulți tineri, oameni din educație, spiritualitate și cultură din Comănești. După prezentarea programului de către Răzvan și Tina, care au fost și prezentatorii serii, au luat cuvântul personaje comăneștene, care au fost cele mai în măsură să exprime sentimentele pe care le avem și trăim, după războiul crunt și pierderile suferite.

 

           D-na prof. Petrița Bâlbâie, un om cu prestanță și experiență, profesoară de istorie la Colegiul „Dimitrie Ghika” Comănești. Câteva minute în care a vorbit despre ceea ce armata română a înfăptuit, datorită eroismului soldaților noștri în luptele de la Mărăști, Mărășești și Oituz.

 

          „Acest spațiu este și un pic de școală și spiritualitate”

 

          „Regăsesc aici elevi de acum și elevi de altădată”

 

          „… cărți care poate sunt cele mai potrivite sa ne readucă emoția celor care, cu multa jertfa, cu eroism, dar și cu multe temeri, au umplut un spațiu și un timp care pentru noi astăzi, rămân memorabile”

 

          D-na prof. Stamate Liliana, cu o experiență pedagogică deosebită, profesoară la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Comănești, povestește despre acțiunile armatei române ca și cum s-ar fi întâmplat acum.

 

          „Pentru Ardeal, nimic nu era sacrificiu prea mare”

 

          „În opinia mea, actul de la 1 Decembrie 1918 este un act profund al conștiinței românești, un act prin care voința poporului nu a mai putut fi stăvilită de nici o altă putere”

 

          D-na prof. Stoica Simona-Ecaterina, un personaj comăneștean apropiat de toți cetățenii locului, un pedagog înnăscut a avut o alocuțiune într-un mod inedit.

 

          „Pe aici nu se trece” – cum spunea generalul Eremia Grigorescu la pasul Oituz a sunat la fel de pătrunzător și peste 100 de ani.

 

          „Este chiar o zi speciala (…). Istoric este Dragobetele, este sărbătoarea iubirii. Astăzi a fost și Pomenirea Morților; în ceea ce privește omagiul adus în această sâmbăta (…) nimic nu este întâmplator”

 

          „Dacă ne uităm rădăcinile, ca și copacii suntem luați de vânt”

 

          „Mă rog și vă doresc și vouă acest lucru: mă rog sa am seninătatea sa accept ceea ce nu pot schimba, să am puterea și curajul să schimb ceea ce pot și înțelepciunea să fac diferența intre ele”

 

          „<Pe aici nu se trece>. Au plătit cu viața marea majoritate. Dar nu s-a trecut.”

 

          Dl. Maxim Alexandru, preot la Biserica „Sf. Spiridon” din Comănești, ctitorită din piatra de râu de Spiridon Căminarul în anul 1815, un loc în care spiritualitatea este omniprezentă, în care liniștea sufleteasca se regăsește de fiecare dată, laolaltă cu sufletele personalităților și personajelor comăneștene care veghează asupra tuturor dintr-o lume mai buna și mai curată, a vorbit despre ce este astăzi spiritualitatea. De fapt, în cei 100 de ani nu s-a schimbat nimic din acest punct de vedere; eroii căzuți în luptele pentru reîntregirea neamului românesc sunt pomeniți în slujbele religioase care se fac în această biserică.

 

          „Am o bucurie în suflet văzându-vă aici, așa de mulți tineri”

 

          „Căutăm să facem o legătură unii cu alții și poate noi, cei care suntem mai în vârstă și care avem oarecare experiență în această viață, să vă insuflăm (…) dragostea de acest neam, de această țară.”

 

          Aceste interlocuțiuni au fost „întrerupte” de copii talentați, care au cantat melodii cu tematică, elogiind astfel ceea ce s-a înfăptuit în 1918. Este vorba despre Vrabie Valentin și Vrabie Patricia, care au învățat tainele muzicii de la dl. Prof. Garai Nicolae, la „Clubul Elevilor” Comănești.

 

          Seara muzicală a fost încheiata de trei pasionați de muzică și istorie, care ne-au încântat cu melodii tematice în acorduri inedite, cu instrumente muzicale conectate la curent electric și acorduri cutremurătoare, însa în linii melodice duioase și o voce melodioasa. Este vorba de grupul muzical (numit după cate am înțeles mai târziu „formație rock”), „Vlad, Antonia și Roby”.

          Închiderea serii de deschidere s-a realizat cu vizionarea pozelor și obiectelor expuse ; poze cu soldații români și cei dușmani, eroi care s-au sacrificat pentru realizarea dorinței naționale, înfăptuirea reîntregirii, sau soldați inamici care au respectat ordinele comandanților lor și au căzut în luptă. Piese de echipament militar care au fost folosite în lupte.

          Video. Deschiderea expoziției 24 februarie 2018:

 

          Au urmat zile intense, în care au fost prezenți zeci de elevi și profesori din școlile din Comănești și din localitățile vecine, dornici de a vizita expoziția și de a învăța despre ceea ce în 1918 s-a realizat prin luptele eroice câștigate cu sacrificii.

 

          Școala Gimnazială „Costachi Ciocan” Comănești a vizitat expoziția împreuna cu aprox. 22 de copii și 4 cadre didactice. S-a simțit un interes major pentru aflarea informațiilor istorice și copiii au fost antrenați într-o discuție liberă. Tinerii au aflat ce înseamnă echipament militar, cine au fost liderii armatei, cum au fost conduse misiunile militare, ce înseamna războiul și care au fost urmările acestuia.

 

          Școala Gimnazială „Ciprian Porumbescu” Comănești, reprezentată prin d-na prof. Coculeana Acar și însoțită de aprox. 25 de tineri, elevi ai școlii și care au arătat interes pentru istoria națională, au putut lua la cunoștință despre faptele eroice ale soldaților noștri care au căzut pentru interesul național. Tinerii au avut ocazia ca la 100 de ani după ce soldații noștri au pierdut în luptă, răpuși sau răniți, să atingă echipamentul militar, și au primit informații despre modul în care a fost folosit și despre tehnica militara utilizată.

 

          Școala Gimnazială Asău, coordonata de d-na Orheanu Ionela si d-na prof. Loredana Matei, două vizite cu doua clase distincte. Copii interesați de istoria reala și cu povesti frumoase auzite de la bunicii și străbunicii lor, completate împreuna cu exemple și realități istorice. Au fost prezentate piese din echipamentul militar descoperite pe frontul de pe Valea Trotușului și Valea Oituzului, unele dintre ele care arată ororile războiului, viața din tranșee, obiecte personale pe care soldații aliați și inamici le dețineau în timpul luptelor crâncene. A fost prezentat echipament de război utilizat și strategiile de lupta folosite. Povești de război mai puțin cunoscute în zone despre care nu s-a scris prea mult, povesti extrase din jurnale de război nepublicate.

 

 

          Sâmbătă, cu o zi înaintea încheierii acțiunii, a fost o seara de film documentar despre Marele Război, aproximativ 60 de minute în care toți cei prezenți au fost captivați de imaginile filmate pe front și realitatea istorică.

 

 

          Ieri, duminică 04 Martie 2018 s-a încheiat călătoria în timp; au fost prezente persoane care au sprijinit aceasta acțiune și alți vizitatori ai expoziției. S-a discutat despre importanța acțiunilor civice în comunitățile locale, educație, implicarea tinerilor în activitățile de voluntariat. Au fost acordate premiile tinerilor câștigători ai concursului „Borcanul cu întrebări”.

Foto/Video: Asociația Prospectorii Istoriei.

Articol publicat de Viorel Tamba.

Share This: