De ce Muie PSD? Liderul PSD Comănești Vasile Budacă, în asentimentul senatorului PSD Dragoș Benea, nașului său de cununie Dorinel Miron și a Consiliului Județean majoritar PSD: “…noi, comăneștenii suntem obligați să ne aliniem…”, dorințelor partidului PSD.

         Pentru cine nu cunoaște personajul, Vasile Budacă este liderul PSD Comănești cât și consilier local al Orașului Comănești, dar cunoscut și din dosarul mitei de la Direcția Sanitară Veterinară Bacău  în care a primit condamnare  conform ședinței din data de 12.05.2016,  judecat în instanța Tribunalului Bacău:

 

 

         Fiind vorba de o distibuire privind un articol din Ziarul de Bacău al domnului Vasile Budacă despre gunoiul și apa din orașul Comănești, acesta susținând pe pagina lui de facebook în asentimentul senatorului PSD Dragoș Benea,  faptul că noi comăneștenii, suntem obligați să ne aliniem cerințelor de partid și tradus în limbajul portofelului nostru, trebuind obligat-forțat să plătim taxele pentru gunoi și apă majorate, țin să adaug următoarele lucruri:

 

            În 2003, stația de epurare care era în proprietatea Pal Ekc SRL Comănești a fost oferită spre vânzare Consiliului Local Comănești cu suma de 1 miliard și 500 de milioane lei vechi. S-au întocmit actele notariale cu termen de achitare în 90 de zile, termen care nu s-a respectat de către primarul PSD de atunci, Dorinel Miron, nimeni altul decât nașul de cununie al lui Budacă Vasile (ale carui fapte penale vor fi povestite mai târziu, in alt articol), același om care astăzi se miră pe pagina de facebook că Orașul Comănești nu deține o stație de epurare conformă cerințelor europene.

 

          La scurt timp după aceea, actele notariale devin nule prin neachitarea sumei pomenite mai sus, sumă de vânzare-cumpărare stabilită în actul notarial. În această situație, Pal Ekc SRL pune în vânzare din nou stația de epurare, pe care de data aceasta o cumpără SC Uzina Termică SA Comănești, dar nu pe prețul stabilit ci pe o sumă dublă de 3 miliarde vechi, sumă achitată integral de Uzina Termică.

 

         În cele din urmă, Uzina Termică falimentează, înregistrându-se cu datorii de peste 400 de miliarde lei vechi, situație în care lichidatorul scoate din nou stația de epurare la vânzare prin licitație publică. Și din nou se înscrie o societate particulară în concurență cu, Consiliul Local Comănești, oferind peste suma care a fost aprobată de Consiliul Local pentru cumpărare. Nici acest agent economic particular nu reușește să eficientizeze și să modernizeze stația de epurare, așa că în nici măcar un an de zile o scoate din nou la vânzare dar cu aceeași sumă pe care într-un final, Consiliul Local Comănești reușește să o achiziționeze.

 

          După cumpărare, primarul Viorel Miron demarează proceduri pentru întocmirea studiilor de fezabilitate, privind reabilitarea, dotarea și modernizarea acestei stații de epurare din Orașul Comănești. La aceste studii au fost adăugate alte studii de fezabilitate privind racordarea canalizării  cartierului Zăvoi la sistemul de canalizare al orașului, cât și alte studii de fezabilitate puse în practică privind extinderea rețelei de canalizare în cartierele Lăloaia și Șupan, toate fiind depuse în luna martie 2017 la Ministerul Dezvoltării, urmând să primească răspuns dacă au fost acceptate spre finanțare.

 

            Aceste 3 proiecte au fost dorite pentru implementare ținând cont că programul național de dezvoltare locală PNDL se adresează tuturor localităților din România care nu se încadrează în altfel de proiecte pe fonduri europene sau pe alte fonduri nerambursabile.

 

         În acel moment, Consiliul Județean Bacău majoritar PSD, emite o adresă către Ministerul Dezvoltării prin care încearcă să inducă în eroare, specificând faptul că Orașul Comănești beneficiază de  fonduri pe Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) și nu poate altfel să beneficieze de altă finanțare, lucru eronat și total neadevărat, deoarece Orașul Comănești nu îndeplinește nici un criteriu de a se încadra pe POIM.

 

          De ce Consiliul Local Comănești a refuzat intrarea în ADIB? (Asociația de Dezvoltare Intercomunitara Bacău), deși a fost supusă spre aprobare în Consiliul Local de mai multe ori, Consiliul Local votând împotriva acestui lucru?

 

          În statutul ADIB, este prevăzut ca toți membrii participanți să predea cu titlu gratuit, toată infrastructura pe care o deține (stație de epurare, stație de tratare, rețele de apă, rețele de canalizare, stații de pompare, stații de tratare, etc…) ce fac parte din infrastructura de apă a orașului Comănești.

 

          În cazul intrării în ADIB Bacău, se preconiza doar reabilitarea stației de epurare, fără a se lua în calcul reabilitarea stației de tratare de la Ciobănuș, stație care asigură acum apa potabilă a Orașului Comănești prin cădere liberă la rezervoarele de apă din Leorda. De acolo asigurându-se tot prin cădere liberă, distribuția către consumatori.

 

          ADIB Bacău nu a luat niciodată în calcul vreo investiție privind modernizarea acestei stații ce ne oferă nouă, comăneștenilor, cea mai bună apă calitativ, din tot județul Bacău. Scopul lor este să devenim consumatori de la stația Cărăboaia, oferindu-ne apa din Barajul Valea Uzului la un pret mult mai mare.

 

          Un articol din statutul ADIB prevede ca în cazul în care un membru dorește să se retragă din ADIB, poate să facă acest lucru numai dacă răscumpără în urma unei evaluări la prețul zilei, a tuturor instalațiilor și a infrastructurii puse la dispoziție cu titlul gratuit de către Orașul Comănești la aderare.

 

          Uitați cum în anul 2018 s-a întâlnit hoțul cu prostul.

 

          Datorită poziției strategice, în care este construită stația de tratare Ciobănuș, aceasta ar putea asigura în caz de calamitate sau alte dezastre, apă potabilă pentru toate orașele și comunele de pe Valea Trotușului.

 

         Oare de ce Consiliul Județean majoritar PSD și cu președinte PSD, în loc să sprijine finanțarea prin PNDL a reabilitării și modernizării stației de epurare, blochează acest lucru prin adrese mincinoase?

 

          Pentru că se dorește monopolul la nivel de județ atât a serviciilor de apă-canal, cât și a serviciilor de colectare, selectare, sortare a deșeurilor menajere.

 

          Oare de ce Consiliul Județean Bacău nu dorește să acționeze pentru obținerea licenței a operatorului Eco Valea Muntelui, operator ce derulează un proiect european?

 

          În loc să sprijine Eco Valea Muntelui în vederea depozitării la unica groapă de gunoi a județului Bacău, tot ei au anunțat Garda de Mediu și alte instituții pentru a fi amendată această societate cu scopul de a o falimenta eliminând un operator de pe piață, și în felul ăsta să dețină monopolul pe Județ. Tot la comanda Consiliului Județean Bacău, comunele Asău, Brusturoasa nu au renunțat la capitalul social de 10 lei al SC Eco Valea Muntelui, și din această cauză, nefiind acționar unic nu poate să obțină licență.

 

          Scopul mârșav al Consiliului Județean Bacău este acela de a frâna dezvoltarea Comăneștiului blocându-l în lupta pentru existență, lupta pentru apă potabilă, lupta pentru un oraș curat.

 

          În sentimentul tuturor, Muie PSD!

 

          Tot în postarea de mai sus acesta mai susține faptul că județul Bacău este multicolor politic, și am decis să prezint situația de la alegerile din 2016 în cazul în care nu mai sunt cunoscute, privind coaliția PSD-ALDE, unde județul pare multicolor dar de fapt politic este monocrom cu majoritate roșie-albastră.  Din 3 municipii, 5 orașe și 85 de comune ale județului Bacău, practic 75% sunt conduse de coaliția PSD-ALDE, bineînțeles prin vot într-un cadru “democratic”. Totodată și Consiliul  Județean Bacău este compus în proporție de 60% din aceeași coaliție:

 

          Ca răspuns la aceeași postare, domnul Daniel Mihu a dat un răspuns excepțional reprezentând practic vocea comăneșteanului de rând privind indignarea domnului Vasile Budacă:

 

          “Ținând cont că sunt cetățean al orașului Comanesti consider că sunt îndreptățit să vă transmit că nu empatizez cu ideile dumneavoastră! Nutresc acest sentiment datorită multor considerente ce țin de condiția mea umană. Am văzut că de la ,,giudeț” se invocă faptul că ar exista o așa zisă competiție între Moinești și Comanești, între ex-primarul Ilie și Viorel Miron ! (Postarea senatorului PSD, Dragoș Benea).

 

          Între actualul edil al orașului nostru și ,,ministrul Moinestiului”… Pentru mine primează calitatea de om! Nu faptul că e ministru! Iar un om plăcut mie este acela care luptă! Întotdeauna mi-au plăcut luptătorii, aceștia sunt singurii care rămân în istorie, restul …miniștrii, politicienii, apun tot atât de repede pe cât au răsărit! Se inoculează în mod manipulatoriu ideea de lipsă de respect al domnului primar față de contribuabili prin faptul că acesta plătește amenzi din banii nostri …

 

          Domnul meu, asta demonstreaza mult, tare mult! Gestul primarului denotă faptul că e cumva atipic, ieșit din tipar. Dar în mod eronat este perceput de dumneavoastră ca un gest de încăpățânare profundă… Vedeți dumneavoastră, când cineva își ,,permite” să se ia la trântă cu sistemul e văzut ca un paria… Stimabile, îndrăgesc caracterele sănătoase, verticale! Admir oamenii conservatori care respectă și mențin ceea ce au construit!

 

          Domnul meu, unde erați când domnul Miron se lupta din răsputeri să păstreze Spitalul Orășenesc “Ioan Lascăr” functional? Unde era domnul Benea?Simt repulsie față de caracterele duplicitare si cameleonice! Un om care face rabat de la reguli devine un om periculos ! Și trebuie eliminat cu orice chip , în orice chip…

 

          Stimabile, o democrație autentică se bazează pe vot, pe acela liber exprimat si consfințit ! Nu prin teatru ieftin care distorsionează adevărul și realitatea! Pentru mine un om care noaptea la ora două stă pe digul de protecție de pe râul Trotuș și verifică integritatea acestuia, un om care prin ordinul său a pus să se refacă trotuare pentru că nu erau în regulă din punct de vedere constructiv, pentru mine acel om este curajos! Este în tabăra ,,așa da”! Este un om intre oameni! Nu un zeu intre muritori!

 

          P. S.: Prefer ca din banii din taxele mele sa se plătească amenzi decât să se folosească în scopuri obscure! Pentru că acele amenzi înseamnă nesupunere! Descătușare! Luptă! Mai bine să mori cu demnitate decât să fii sclav! Și încă ceva, era sa uit offf… Postarea dumneavoastră e dedicată oamenilor inteligenți…?! O zi liniștită să purtați in suflete!”

 

          “…comparativ cu municipiul Moinesti… Dumneavoastră ați fost pe străzile Moinestiului? Ziua? Noaptea? E incomparabil, vă spun eu! Dar știți ceva? Unii își cumpără întâi masina si pe urma casă…”

 

          “…Suntem la trei decenii distanță de o fostă dictatură în perioada căreia ne-am născut amândoi! Acum suntem intr-o pseodo-democrație de carton! În care indubitabil, invariabil si inevitabil trebuie să urmezi niste directive de la centru! Să joci după reguli impuse de non morala! Dacă nu joci după cum cântă ei esti scos in afara jocului!

 

          “Stimabile domn! O democrație autentică și sănătoasă se bazează pe votul cetățenilor! Raportandu-ne in mod strict si exclusiv la edili, în accepțiunea mea când merg să votez nu mă uit la culoarea politică, nu e important pentru mine! Mă uit la om! Cu ce garanții girează votul pe care vrea sa îl obțină de la mine! Domnule, când câștigi alegerile de trei ori consecutiv intr-o maniera așa categorică, cuvintele pălesc… Dați-mi un motiv să-mi schimb retorica…! Dacă e valid din punct de vedere moral si etic , promit ca o sa îl iau în calcul la viitoarele alegeri! Sper sa fie unul divers și bogat ! Pentru a-mi deversa scânteia de inteligență în suflet! Noapte bună!”

 

          Ultimul răspuns dat de consilierul PSD Vasile Budacă la commenturile domnului Daniel Mihu, a constituit o impertinență privind realizările din Orașul Comănești de până acum, trasând o paralelă între ultimul citat relatat mai sus și colegul său de partid Radu Mazăre:

 

 

          În timp ce alții fac politică pe facebook, primarul Viorel Miron se luptă cu sistemul pentru a rezolva problema gunoiului și a apei în Orașul Comănești:

 

          „După ce le-am acceptat toate condițiile, am majorat și prețurile, s-au văzut cu sacii în căruță, nu ne mai lasă să ducem gunoiul la groapa de gunoi și nu vor să dea licență (ANRSC –n.n) firmei noastre, Eco Valea Muntelui. Legislația nu interzice prin nimic ca operatorul nostru, chiar nelicențiat, să depoziteze gunoiul la groapa unică a județului, dar operatorul de acolo (Eco Sud –n.n) nu ne dă voie și ne-a întors mașinile din drum. «Băieții deștepți» au pus Garda de Mediu să amendeze societatea noastră că nu vrea să depoziteze gunoiul la groapă, în loc să-i amendeze pe cei care nu primesc gunoiul. Ei vor să ne falimenteze firma, deși avem proiect european pe gunoi. Ei nu ne vor pe piață, ca nu cumva să le stricăm monopolul pe preț”.

 

          „Știți unde ducem gunoiul? Avem o termocentrală care a falimentat cu ani în urmă și am început să depozităm gunoiul în halele de acolo, pentru că legea ne permite să depozităm timp de un an pe platforme betonate. Ne descurcăm pentru moment, dar nu știu cât poate să meargă bătaia de joc. Ei vor să mă împingă în penal, ca să mă scoată din joc”.

 

          “…am implementat un proiect european care oferea servicii din banii cetățenilor Orașului Comănești pentru cetățeni din bănuțul lor acela puțin la un preț suportabil. După ce am implementat acest proiect din banii comăneștenilor acum nu se mai ține cont și suntem obligați să plătim un preț exagerat de mare pentru aceleași servicii… “

 

          “…nu sunt un haiduc, sunt un primar care se luptă pentru cetățenii care m-au ales… …suntem acum în acest scandal cu apa tot din cauza ADIS-ului. ADIB-ul a vrut să ne forțeze predarea infrastructurii de apă-canal, rețele, stației de epurare, stație de tratare cu titlu gratuit, urmând în final tot o majorare de preț la apă schimbând provienența, iar noi nu am fost de acord….” a mai declarat primarul Orașului Comănești.

 

Articol publicat de Viorel Tamba.

374 total views, 1 views today

Share This: